Hyra Släp

Hyra Släp

Anledning till att man vill hyra ett släp är att man vill transportera något som är större en vad som får plats i ens bil, eller också vara något man helst inte vill frakta i bilen. Det kan också röra sig om flytt, och då de flesta inte innehar en lastbil, kan ett släp eller en släpvagn komma gott till hands.
Storleken och kvalitén på släpvagnen skall naturligt vara baserad på efter hur stor och omfattande lasten är man behöver förflytta, men det kan vara bra att veta lite grundläggande fakta om vad för regler som gäller då man skall hyra ett släp, och hur stort släp man får och bör hyra gentemot ens förutsättningar.

Räcker det med vanligt B-körkort för att hyra ett släp?

B-körkort räcker för släp om det viktmässigt håller sig inom vissa dimensioner. B-körkort får användas för släp upp till en totalvikt (släpet inklusive last) av 750 kg, och det får även viktmässigt gå över 750 kg om släpets totalvikt inte överstiger halva bilens tjänstevikt (fordonets vikt inklusive förare, bränsle och olja men exklusive övrig last). Bilens och släpens sammanlagda totalvikt (vikten med last) får dock inte överstiga 3500 kg. Man får alltså kolla upp först om man får dra det släpet man behöver med sin bil samt B-körkort. Informationen om detta skall återfinnas i bilens registreringsbevis. För att dra tyngre släp krävs ett BE-körkort eller motsvarande.

Tips

Det är också viktigt att kontrollera dragkrogens tillstånd, då ett släp med en tyngre last genererar en väldigt hög belastning. Det är särskilt viktigt att kontrollera detta om bilen har en (ofta känsligare) löstagbar dragkrok. Att denna skulle lossna med släpet uppför en brant backe är något man helst inte vill vara med om.
För kopplat släp, som inte uppfyller de ovan angivna reglerna, så kan man omgående tvingas koppla av släpet om man blir stannat av polis. Man riskerar då förutom böter också betalning av kostnader för att transportera släpet åter. Orsaken är att om man kör med ett tyngre släp än vad som är tillåtet så kan släpets reaktionen vid en eventuell kraftig inbromsning bli betydligt mer okontrollerad och farlig.
Det gäller också som du kanske vet olika regler för om släpet är obromsat eller inte. Maxhastigheten för godkända bromsade släp (dvs. med bromsar) får enligt gällande lag inte överstiga 80 km/h, medan maxhastigheten för obromsade släp får vara upp till 80 km/h om släpvagnens totalvikt (inklusive last) inte överstiger halva bilens tjänstevikt. I övriga fall är maxhastigheten med en obromsad släpvagn 40 km/h.

Platser att hyra ett släp

Att hyra släpvagn kan man vanligtvis göra hos lokala bensinmackar. Kom dock ihåg att man ofta inte kan hyra släpet på ett ställe och lämna det på en annat (tex. om det är en bensinmack av samma kedja), utan man måste i regel lämna det på samma ställe som där man hyrde det. Hos kedjor som exempelvis OKQ8 och Statoil kan man välja mellan en mängd olika typer av släp, för att finna ett som passar precis ditt behov.

Mer om att hyra släp
Läs mer här: Att hyra släpvagnar. Läs om var du hittar de billigaste hyrsläpen och vad som kan vara ett bra alternativ till att hyra kortare perioder.