Hyra Husbil

Bil med boenade

Husbil i USA, Valley of Fire

Att hyra husbil innebär också att man i samband med detta hyr sitt eget boende, och vad är egentligen mer frihet än att under sin semester ta med sig ett bekvämt boende dit man själv vill? Eller så kanske du bara vill ta med dig ditt kontor och byta ut den betonggrå stadsutsikten mot kusten med det mäktiga havet i bakgrunden.

Priser och utbud

Att hyra husbil går till ungefär på samma sätt som att hyra personbil. Skillnaden är dock naturligt sett att det är dyrare att hyra en husbil och att kraven på dig som hyr vad gäller skötsel och ansvar är högre. Det finns inte heller lika många uthyrare, och flexibiliteten och smidigheten vad gäller hämtning och återlämning är inte lika god.
Grundpriserna för att hyra husbil varierar, men det kan exempelvis kosta 5000 SEK / vecka till 15 000 SEK / vecka beroende på vilken typ av husbil det rör sig om, samt vilken säsong det är man hyr. Att hyra husbil är till exempel rätt bra mycket dyrare vid mitten på sommaren än under senhösten.
När man hyr en husbil skall bilen vid upphämtning alltid vara ren och städad både utvändigt såsom invändigt, och vad gäller utrustning i själva bilen så varierar detta från uthyrare. En del kan exempelvis inkludera normalanvändning av gasol för spis och liknande i priset. Andra saker som tex. sovkit, snökedjor och GPS kan tillkomma för en extra avgift per dygn.

Återlämning av husbilen

Bilen måste vid återlämning städas och tvättas noga både invändigt och utvändigt, men vill du inte göra detta själv kan du vanligtvis betala för detta. Antingen för den utvändiga eller invändiga tvätten eller för både och. Kom dock ihåg att detta kan kosta ett par tusenlappar. Toan skall också rengöras, och om du inte vill göra detta själv, så av uthyraren gentemot en avgift. Det finns även företag som erbjuder detta som standard.

Vikt och körkort till en husbil

För husbil ej överstigande 3,5 ton i totalvikt (husbil inklusive last) räcker det med B-körkort. Togs dock B-körkortet innan den 1 juli 1996 (och ej varit indraget) så får man även köra husbilar överstigande denna vikt. I annat fall gäller C-körkort.

Billigare alternativ

För den som gillar att ha sitt eget boende med sig men tycker att hyra husbil är lite för dyrt, rekommenderar vi kombinationen hyrbil och tält. Detta ger en total frihet och till ett lägre pris.