Hyra bil utomlands

Hyrbil utomlands på vägen

Att hyra bil utomlands är i grunden detsamma som nämnts i hyra bil guide. Dock kan en del saker här mer eller mindre variera. Den vanligaste orsaken att hyra bil i utlandet är i samband med semesterresor, då detta ger oss möjligheten att få ut mer av semestern och platsen vi befinner oss på. Inte ovanligt rör det sig om att korsa hela länder, och då kan ju naturligt sett en hyrbil komma till hands.

Hyra bil i USA

Ett mycket populärt land att hyra bil i är USA, vilket du kan läsa mer om här. Detta eftersom avstånden är stora och det finns mycket att se. Vi rekommenderar att hyra bil i hela USA, förutom New York. Läs även vår artikel om att hyra bil i de 10 populäraste städerna i USA. För fler tips om allt som är viktigt att tänka på vid biluthyrning i USA, besök: USA.se/hyrbil/.

Hyra bil i Spanien

Spanien är det land där svenskar hyr flest bilar utomlands. Priserna är pressade och det finns ett stort utbud. Det finns dock en hel del att tänka på för att inte bli lurad på priset. Många mindre bolag lägger in fula regler i avtalet vilket lätt gör att det blir lite dyrare än det såg ut vid bokning. För att undvika detta, läs den kompletta guiden om att hyra bil i Spanien.

Att tänka på

Här kommer vi utöver det vi nämnt i ordinarie guiden, ge tips om vad som är bra att tänka på.

 • Det man dock till en början skall tänka på när man vill hyra en bil i utlandet är att åldern för att hyra bil kan variera, alternativt att man haft körkort i ett visst antal år. Är du yngre än 21 år kan det bli svårt eller rent av omöjligt att hyra bil. Är du fortfarande under 25 år kan du räkna med en högre avgift och självrisk. Ibland kan det också finnas regler vad gäller “maximal ålder”, som tex. i Storbritannien. Standard är dock att man alltid måste haft körkort i minst ett års tid.
 • En viktig aspekt är att man kan behöva ett internationellt körkort som ett komplement till sitt ordinarie körkort. Detta är till för om trafikpoliser skulle ha svårigheter att tyda ditt vanliga körkort. Detta kan behövas om man exempelvis skall hyra bil i Sydamerika, Asien eller Afrika, så kom ihåg att ordna ett innan du skall hyra bil i dessa världsdelar. I Europa och USA är dock detta vanligtvis inte nödvändigt.
 • När man skall hyra bil i ett annat land är det smidigt att boka en hyrbil via ett internationellt hyrbilsföretag. Detta då man, förutom att få med sig grundläggande försäkringar och nödvändig service, också får med lokala skatter. Dessutom har en internationell uthyrare ofta en mängd service-stationer för sina bilar i många olika länder. Att hyra bil av en lokal uthyrare kan vara billigare (särskilt om det finns många uthyrare på orten), men då är punkterna ovan lite mer osäkra, och bilarna är i regel inte av samma standard.
 • Vad gäller försäkringar så bör de i grunden täcka samma saker som när du hyr en bil inom Sverige. Hyr du en bil av en större firma i utlandet, ingår detta givetvis, och detta kan du läsa mer om vad som gäller på dess respektive hemsidor / bokningssajter. Hyr du dock av en mer lokal uthyrare bör du kolla upp om motsvarande försäkringar återfinns. Det bör finnas försäkring som täcker ansvar (“Third Party Liability“) skada på bil (“Collision Damage Waiver/Insurance“), samt stöld (“Theft/Loss Waiver/ Insurance“) av fordon. Här gäller det att precis som nämnt i hyra bil guide att kolla upp självrisken så att denna inte är alltför hög. Det är också viktigt att ta reda på i de fall inte försäkringarna gäller! Tex. vid vilt-skador osv. Eventuella tilläggsförsäkringar kan då vara nödvändiga så att man inte riskerar att krävas på ett belopp som i värsta fall kan bli mycket stort.
  Personlig olycksfallsförsäkring (PAI) kan vara nödvändig som tillval om din ordinarie olycksfallsförsäkring inte gäller vid biluthyrning i utlandet. Bagageförsäkring är dock i regel ej nödvändigt då din ordinarie hemförsäkring täcker detta. Är man utanför Sverige i mer än 45 dagar, så skall man också tänka på att man vanligtvis måste göra ett tillägg för hemförsäkringen, om inte denna skall förlora i skydd.
  Alla uthyrningsfirmor låter en inte köra över eller korsa andra länder eller stater (tex. om det är inom USA).
 • Ibland om du reser charter kan hyra bil firmor ha kampanjer med resebyråer om du bokar hyrbil i samband med resan. Mr Jet är exempel på ett företag där man kan boka flyg, boende + hyrbil på en och samma gång till ett fördelaktigt pris.
 • Det tillkommer extra avgifter för hämtning av hyrbil på exempelvis flygplatser (“airport-sub-charge“). Detsamma gäller vid hämtning på ett ställe och lämning på ett annat (“drop-fee” eller “one-way-fee”).
 • Vid olycka skall du respektive motparten upprätta en skaderapport och ta en kopia var. Tillkallas polis skall man även ha ha en kopia på polisrapporten.