Hyra bil tips

Hyra en cabriolet

Här följer lite tips och råd då du skall hyra bil. En del av dessa har vi nämnt i andra delar på sajten, men kan ändå vara bra för repetition.

 • Kolla alltid upp priserna noggrant. Är det “ovanligt låga priser”, återspeglar sig detta ofta i att man måste komplettera med försäkringar eller liknande. Det är viktigt att väga ihop samtliga aspekter vid avgörande av det slutgiltiga priset.
 • Boka alltid innan, via en svensk sida och få försäkring på köpet! Att köpa till försäkring på plats är något som ofta blir väldigt dyrt. Läs: Allt om försäkringar på hyrbilar.
 • Det blir oftast billigare att hyra bil ju tidigare man bokar bilen. Bokar man upp till några månader i förväg kan man få upp till 50% rabatt. Det blir också ofta billigare om man väljer att betala i förväg (vissa uthyrare kräver dock detta) samt bokar via internet.
 • Tänk noga igenom hur stor bil det är du behöver, hur många personer ni är, och vad ni skall göra på semestern. Att boka en för liten bil kan bli jobbigt.
 • Fråga uthyraren om det finns möjlighet att få med en reservdunk, vilket särskilt kan vara bra om det rör sig om långa färder i öde marker, där bensinmackar kanske inte återfinns alltför tätt. Se också till så att du har med dig startkablar.
 • Behöver du en bilbarnstol? Kontakta uthyraren i tid gällande detta då de kan finnas i ett begränsat antal.
 • Se till att alltid ha med kontaktuppgifter till uthyrningsfirman efter att du hyrt bilen. Detta kan exempelvis vara särskilt viktigt om bilen skulle gå sönder eller liknande, då du alltid bör kontakta denne innan du företar en eventuell reparation.
 • Välj helst en uthyrningsfirma där fria mil / obegränsad körsträcka ingår i priset. På så sätt vet du direkt vad ungefärliga slutpriset landar på.
 • Med Hertz Freerider kan man få köra en bil helt gratis mellan två förutbestämda platser. Tex. två större städer. Besök Hertz hemsida om information över vad de erbjuder förnärvarande.
 • Be alltid att få ett kvitto av uthyraren efter att du lämnat tillbaka bilen. På så sätt kan denna inte kräva dig på ytterliggare kostnader för skador och förhållanden utöver de som eventuellt uppkommit under tiden du hyrt bilen.
 • Då bilen skall återlämnas med full tank som det var när du hämtade bilen, är ett tips att i förväg kolla upp om det finns en bensinmack i närheten av uthyraren. Att åka runt och leta bensinmack om man har bråttom att lämna tillbaks bilen i tid är något som inte är särskilt roligt.
 • Lämna som sagt bilen i tid. Att lämna den försent, även ett tiotal minuter, medför i regel att man debiteras uthyrningsavgift för ett helt ytterliggare dygn.
 • Öppet köp och avbokning vid hyrbilsbokning

  Det är inte alla som erbjuder öppet köp vid bokning av hyrbil, men detta är något som många erbjuder. Välj rekommenderad bokningssida. Detta ger dig smidigheten att kunna avboka eller ändra hyrbil fram till och med 48 timmar före upphämtningstillfället, oavsett destination i världen. Om du till exempel i sista stund skulle behöva avboka din resa eller liknande, och minskar risken med att binda upp sig för en hyrbilsbokning. Om något skulle hända sista dygnet går det ibland att ändra själva bokningen en dag eller liknade, men inte avboka bokningen.

  Paketbokning

  Det finns en del bra tjänster som låter dig boka resa med flyg, boende och hyrbil på en och samma gång, till ett gemensamt fördelaktigt pris. Istället för att gå via olika parter för att ordna upp resan och din tänkta hyrbil, till en kostnad som med stor sannolikhet lär bli högre, har du alltså möjlighet att få båda aspekter till ett gemensamt pris. För mer info läs boka en hyrbil.