Hyra bil guide

När du skall hyra bil för första gången är det naturligt sett en del frågor som uppkommer. Givetvis kan man ringa till en biluthyrare och höra, men det skadar inte att först läsa lite om de generella regler som vanligtvis gäller (vilket troligtvis är anledningen till att du är här), och vad som kan vara bra att kolla upp innan. Vi har här nedan tagit upp de huvudsakliga aspekter som kan vara bra att känna till.
Hyra Bil Information

Priser och avgifter

Vad gäller priser och avgifter när man skall boka hyrbil så kan detta beräknas på lite olika sätt. Delvis kan det vara så att bilen kan hyras till ett fast pris över den aktuella perioden där “fria mil” eller obegränsad körsträcka ingår. Ju längre man väljer att hyra bilen desto högre blir naturligt sett totalpriset, men priset per dag sjunker. Medan det kanske kostar 550 kronor / dygn (man hyr bilen alltid per dygn) att hyra en fyra-dörrars sedan i 3 dygn, kan det kosta 330 SEK / dygn om man bokar bilen i en vecka. Det kan också vara så att det är en lägre daglig avgift men att antal “fria mil” man kan köra är begränsade. Det är naturligt sett här svårare att få en bild över totalkostnaden, men hyrbilsföretagen brukar erbjuda båda alternativ och hjälpa en räkna ut vad som blir billigast.
Ofta är dock att mindre uthyrningsfirmor är billigare än större välkända namn, men då kan man också ofta räkna med äldre, mer slitna bilar av sämre standard, och inte samma flexibilitet vad gäller upphämtning och lämnandet av bil imed färre servicestationer (de stora firmorna brukar ha samarbetsparters / uthyrare på många olika platser i många olika länder, så att man exempelvis kan hämta bilen i en stad men lämna den i en annan). Ibland kan det dock om man kanske skall använda bilen under en kortare period och mera lokalt räcka bra med en mindre firma. Hyr man bilen för att åka till fjällen eller liknande, så tillkommer kostnader för vinterutrustning (“vinterpaket”). Detsamma gäller om man hyr bilen i en skidort. Kom dock ihåg att det oavsett är viktigt att meddela uthyraren om den nödvändiga utrustningen i tid, då det är långt ifrån en självklarhet att denna finns inkluderad när du hämtar bilen.

Försäkringar

Detta är säkerligen en viktig fråga som dyker upp när du har tänkt att hyra bil. Vad gäller om bilen skulle bli stulen eller krockad? När du hyr bil ingår alltid en form av försäkring i priset, och det som försäkringen bör täcka är i grunden; skada på bilen, eventuell stöld, samt eget vållande av skada. Skulle olyckan vara framme får man dock betala självrisk, och är denna från början hög finns det även ytterliggare försäkringar man kan teckna för att reducera självrisken.
Priset för självriskreducerings-försäkring varierar dock naturligt sett med vilken typ av bilmodell det rör sig om. Tänk dock på att tillvalsförsäkringar kan bli en dyr historia, och är något som uthyrarna mer än gärna vill sälja imed den ofta massiva marginal de har på dessa. Här får man dock själv göra en vägning över vad man känner är nödvändigt sett till hur länge och hur mycket man skall använda bilen.
När du hyr en bil gäller automatiskt hemförsäkringen vid eventuella stölder av personliga värdesaker, men detta förutsatt att de förvarats i ett inlåsbart utrymme som exempelvis handsfacket. Beroende på vilket bankkort man har (som man också betalat hyrbilen med) kan detta även bistå i reduceringen av självrisken, men det finns ett tak på denna, så beroende på storleken kan det endå vara bra att teckna självriskreducerings-försäkring. Hemförsäkringen täcker också skada på person. Är det dock familjer det gäller är det viktigt att kolla upp om barnen täcks av olycksfallförsäkringen (särskilt vid hyrning av bil i utlandet).
Det finns vanligtvis undantag och olika förhållanden där biluthyrarens försäkring inte gäller. Detta kan tex. vara skador på vindruta/fönster, däck och fälgar, undersidan på bilens tak, förlorade nycklar, när fordonet har körts vårdslöst i terräng, eller under påverkan av alkohol eller droger. Detta skall isåfall meddelas/anges under bokningsprocessen och på hyresinformationen.
Är det fler än en person som skall köra bilen så kan det behövas en tilläggsförsäkring.
Ta din tid för att kolla upp noga vad som gäller kring försäkringen!

Kreditnota / Deposition

En sak som kan tänkas ganska givet är att biluthyraren vill vara säker på att denna faktiskt får tillbaka bilen. Därav görs i regel när man skall hyra en bil en så kallad “kreditnota” på ens kreditkort. Detta fungerar på samma sätt som en deposition, och är alltså en garanti för bilen gentemot uthyraren. Denna täcker självrisken samt bensinkostnader (bilen ges alltid med full tank). Återkommer inte bilen kan då uthyraren dra den angivna summan pengar från kreditkortet. Kom ihåg att denna summa som finns på kortet (cirka 5 000-15 000 SEK) ej kan användas under tiden du hyr bilen, vilket innebär att du bör tänka på att kortet är rejält påfyllt om du exempelvis skall använda det till eventuella resekostnader. Denna kreditnota skall rivas omedelbart om bilen återlämnats i ursprungligt skick med full tank, så att inte uthyraren i efterhand kan dra pengar (exempelvis med hänvisning till eventuella skador på bilen, eller att den inte lämnats med full tank osv.). För att hyra bil krävs därav vanligtvis kreditkort så att en kreditnota kan göras.

Upphämtning

Är det en större firma du valt att hyra bilen av, har denna vanligtvis flera olika samarbetspartners i de områden / länder där de erbjuder biluthyrning (vissa uthyrare som tex. Hertz äger många av uthämtningsställena själva). Ju större biluthyrnings -firmor man hyr av så innebär detta i regel ännu fler servicestationer och uthämtnings- samt lämningsställen. Att det inte bara finns en uthyrare kan som sagt vara nödvändigt om man behöver hämta bilen på ett ställe men lämna den på ett annat. Det tillkommer en avgift för detta. En extra avgift tillkommer också om man väljer att hämta bilen på flygplatser eller vid särskilda centrala platser i stadsområden.
När det är dags att hämta bilen är det viktigt att man innan granskar bilens tillstånd. Detta delvis om det finns eventuella felaktigheter som kan skapa problem under körningen, men också om det finns skador som skråmor och repor sedan tidigare, som biluthyraren teoretiskt sätt skulle kunna anklaga dig för att ha åsamkat i efterhand. Undersök alltså bilen tillsammans med uthyraren och kolla också tillstånden på däcken. Återfinns det skador skall dessa stå angivna i tillståndsrapporten innan du hyr bilen. Vid upphämtning bör det alltid vara full tank på bilen.

Återlämning

När det är dags att återlämna bilen skall denna liksom vid hämtning återlämnas med full tank. Vid återlämning skall du ta med dig nödvändiga papper såsom kreditkort, legitimation (pass om det är i utlandet), samt hyrbilskontraktet. En undersökning kommer därefter att göras tillsammans med uthyraren för att kolla eventuella skador eller problem som uppstått under hyrningen. Ett tips är att i samband med detta också undersöka grundligt i själva bilen så du inte glömt kvar något. Det är också viktigt att man lämnar bilen i tid, då man om den bara kommer in en liten stund försent, kan debiteras för bilen ett helt dygn ytterliggare.
Ålder för att hyra bil

Ålder

Minimum åldern för att hyra bil varierar med uthyrare och det landet som du hyr bilen i. Detta är normalt 21 år i de flesta länder. I Sverige är det dock generellt från och med 18 års ålder för de enklaste bilarna och därmed det att man har körkort. Detta kan dock som sagt variera mellan olika uthyrare, men räkna endå med en högre avgift och självrisk om du är under 25.